Oana Lianu, Printesa Naiului

tdomf_1d530 30 December 2011 0
share save 256 24Oana Lianu, Printesa Naiului

oana lianu naiOana Lianu, Printesa NaiuluiConf.univ. dr. Oana Lianu s-a nascut la Cluj-Napoca, România, la data de 7 martie 1976. La vârsta de 6 ani Oana Lianu începe studiul pianului la Scoala de Muzica Zalau, iar la 13 ani abordeaza naiul, instrument care-i va schimba viata. Doi ani mai târziu, Oana este numita copil minune al naiului (Franta, 1991). Oana Lianu a absolvit în anul 1994 Liceul Teoretic Zalau (vorbeste engleza, franceza, germana), iar în anul 1999 absolva Academia de Muzica George Dima din Cluj-Napoca, sectia Pedagogie muzicala, modul nai, fiind autodidact în învatarea instrumentului. Senatul Academiei de Muzica îi decerneaza tinerei absolvente MEDALIA ANIVERSARA George Dima pentru rezultatele exceptionale avute în facultate.
Numita Printesa Naiului în 1992, în Franta, artista de valoare mondiala, Oana Lianu concerteaza în toata lumea. Oana detine un repertoriu extrem de vast, abordând diverse genuri – cafe concert, evergreen, folclor, muzica clasica, muzica usoara, jazz-cafe, muzica contemporana, colinde, romante. În afara de nai, artista mai cânta vocal, dar si la urmatoarele instrumente: pian, caval, tilinca, fluier, cimpoi, ocarina, drâmba. Artista românca a fost distinsa cu numeroase trofee, premii, diplome onorifice. Naista Oana Lianu are 5 înregistrari audio personale: doua cd-uri de muzica populara –Bijuterii folclorice si Melodii din Transilvania, un cd de muzica clasica – Bijuterii clasice, un cd de colinde – Concert de Craciun si un cd de cafe concert Just love. Poate cea mai elocventa apreciere apartine celui mai mare compozitor român contemporan, Tudor Jarda: “Naiul Oanei vibreaza atingând culmile perfectiunii.”
Paralel cu activitatea concertistica exceptionala, Oana Lianu exceleaza si în cariera universitara. La nici 30 de ani Oana devine doctor în muzica, teza sa de doctorat Naiul între traditie si modernitate primind calificativul Summa cum laude. Este prima lucrare din lume care trateaza la nivel academic naiul, sub toate aspectele, teoretice si practice.
În prezent Oana Lianu este conferentiar universitar, doctor în muzica în cadrul Facultatii de Muzica a Universitatii din Oradea. Cadrul didactic este titularul disciplinelor Folclor si Instrumente populare de suflat; conduce si Ansamblul folcloric al Facultatii de Muzica, devenind astfel prima femeie dirijor al unei orchestre populare studentesti din România. De asemenea, Oana Lianu este îndrumator stiintific pentru diplome de licenta în mediul universitar. Artista este invitata atât în în calitate de artist instrumentist, cât si de conferentiar la colocviile si sesiunile stiintifice nationale si internationale de muzica. Oana Lianu a publicat trei carti: Naiul între traditie si modernitate, Metoda pentru însusirea naiului si Curs de folclor muzical, volumul I. Cartile, publicatiile, articolele Oanei Lianu dedicate naiului si nu numai, constituie un material extrem de valoros în literatura muzicala de specialitate la nivel mondial.
Între 2006 – 2008 Oana Lianu a realizat emisiunea de folclor “Dragu mi-i de Neamu Meu” la postul de televiziune Tvs Oradea, promovând muzica si traditiile românesti. Rafinamentul interpretativ, virtuozitatea impresionanta, dublate de o prezenta scenica magnifica, o confirma pe Oana Lianu ca fiind unul dintre artistii unici ai lumii.

www.oanalianu.ro


Facebook Comments