A fost odata…Cenaclul Flacara

tdomf_1d530 6 March 2012 0
A fost odata…Cenaclul Flacara
share save 256 24A fost odata...Cenaclul Flacara

de Viorel Vintila

Am ascultat două piese superbe de pe timpul când Cenaclul Flacara era en-vogue şi ca de obicei m-au năpădit amintirile şi nostalgiile acelor vremuri grele, dar cu momente frumoase si unice în felul lor. Pentru cei mai tineri, care pe atunci poate nici nu erau nascuţi, dar şi pentru cei trecuţi de 35 de ani, care sunt sigur ca au fost participanţi activi la aceste fenomene de masă, am să fac o scurtă radiografie a ceea ce a fost Cenaclul Flacăra în acele vremuri.

Odiseea Cenaclului Flacăra a început în 1973 şi s-a sfârşit în anul 1985, perioadă în care au avut loc 1.615 spectacole de muzică şi poezie. Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural şi social de proporţii epice la care au participat milioane de românaşi care dădeau buzna pe stadioane sau se adunau în săli de spectacol precum sardelele, pentru a savura şi respira un moment de libertate – care la acea vreme era muzica folk- dar şi să se defuleze emoţional de frustrările şi interdicţiile acelor vremuri. Ne călcam pur şi simplu pe picioare şi cântam şi urlam ca nişte posedaţi la auzul unor piese ca „Şi totuşi există iubirea”, „Puştoaica”, „Doar o cană cu vin” sau „Căciula”, ca să enumăr doar câteva care îmi vin acum în minte. Era o atmosfera efervescentă, pur şi simplu scria pe tine fericire, te bucurai ca un copil mic şi participai activ agitându-te din mâini şi din picioare sau aprinzând lumânări…dansai pe ritmurile melodiilor care te pătrundeau până-n măduva oaselor şi care te făceau să uiţi de mizeriile acelor vremuri. În acele timpuri aceste evenimente erau un rar vis şi reprezentau ceva unic pentru românaşul ţinut în întuneric de regimul dictatorial de atunci.

Aceste manifestări erau organizate la iniţiativa UTC-ului de atunci sub oblăduirea poetului Adrian Păunescu, care a compus multe din piesele de succes de atunci şi a lansat vedete de renume ca: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivaniţchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu , Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă şi încă mulţi alţii.

Totul s-a terminat brusc în anul 1985, când pe stadionul din Ploieşti, în urma unei busculade care s-a soldat cu nouă morţi, s-a luat decizia de a nu se mai organiza astfel de spectacole. După 12 ani de descătuşare emoţională şi sute de spectacole , Cenaclul Flacăra, care atinesese cote alarmante de popularitate, precum şi persoana poetului Adrian Păunescu, care avea la picioare şi la propriu şi la figurat milioane de români, deveniseră o ameninţare la securitatea naţională a lui Ceauşescu, astfel încât acest incident a pus capac Cenaclului Flacăra.

S-a încercat o revigorare a Cenaclului Flacăra în august 2010 la festivitatea „Zilele Oraşului Năvodari”, când Păunescu susţinut de unii membrii ai Cenaclului, au făcut primii paşi spre reaprinderea acestei flăcări a Cenaclului Flacăra care apusese acum peste 25 de ani.

Păunescu nu mai există, Cenaclul Flacăra însă trăieşte în amintiri şi multe din piesele de succes din acele vremuri se mai cântă de vreo 6 ani cu ocazia festivalului „Folk You” care reuneşte artişti din vechea gardă, dar şi nume noi care, din fericire, continuă să ducă mai departe stindardul muzicii folk.

Eu, unul, nu sunt chiar un mare fan al muzicii folk, dar ascult cu plăcere anumite piese care mi-au rămas întipărite pe cerebel din perioada de aur a Cenaclului Flacăra. Păcat însă că românaşul din ziua de azi are urechea muzicala înclinată mai mult spre manele salameşti, guţeşti sau minuneşti şi ignora muzica folk sau muzica uşoară cu adevărat românească. Dar vorba dacului… „de gustibus non disputandum“…

Am ascultat aceste 2 piese de pe timpul Cenaclului Flacăra din anii ’80 şi am zis să le pasez şi celor care încă mai iubesc acest gen de muzică… în opinia mea, sunt 2 piese de piese, cu versuri deosebite într-o interpretare extraordinară a lui Ovidiu Haidu şi a lui Ion Hagiu. Mărturisesc că ascultând aceste piese, părul mi s-a ridicat în poziţia drepţi şi fiori de nostalgie şi emoţie m-au trecut din cap până-n glezne…

Ovidiu Haidu şi Adrian Păunescu s-au reîntâlnit în ceruri. De asemenea, Tatiana Stepa, Gil Ioniţă, Gil Dobrică, Ion Hagiu, Florian Pittiş (împreună cu care eu am avut plăcerea să comentez la TV un superbowl de fotbal american), Anda Călugăreanu, Doina şi Ion Aldea Teodorovici au plecat dintre noi. Putem zice cu tristeţe că se reface în ceruri Cenaclul Flacăra! Acolo ei însă sunt nemuritori. Din păcate ne îngropăm adevaraţii artişti şi îi înlocuim cu saltimbanci şi „vedete” de carton. Apa trece, pietrele rămân…

Cenaclul Flacăra nu mai este, dar spiritul rămâne şi muzica folk continuă să existe şi să atragă noi fani.
San Francisco,USA


Facebook Comments